Sychravé a ponuré podzimní počasí nahrává depresivní náladě, stresu a nemocem. Jak se jim ale bránit? Všude slýcháme o zázračných antioxidantech? Co jsou to ale za látky a jde se najdeme? Pojďme se na ně podívat z blízka.
Antioxidanty jsou látky, které zabraňují nebo omezují vznik volných radikálů. A volné radikály jsou právě ty látky, které našemu organismu škodí. Volné radikály se nám do těla dostávají zejména z zevního prostředí: znečištěné ovzduší, cigaretový kouř, pesticidy, herbicidy, přepálené tuky, stres.
Které látky patří mezi antioxidanty?
Antioxidanty však nejen že podporují náš imunitní systém. Hrají také roli v potravinářství, kde se řadí mezi konzervanty. Prodlužují trvanlivost potravin, zabraňují žluknutí, čímž příznivě ovlivňují zdraví.
Kde je najdeme?
Výborným zdrojem je OVOCE a ZELENINA!
Vitamin E – lisované oleje, pšeničné klíčky, máslo, maso, játra
Vitamin B2 – rostlinné zdroje, cereální výrobky, kvasnice, játra, mléko
Vitamin A – játra, mléčný tuk (máslo, tučné sýry)
Karotenoidy – meruňky, melouny, mango, hlávkový salát, kořenová petržel, rajčata
Selen – rybí maso, vejce
Měď – játra, vejce, obiloviny, luštěniny, ořechy, káva, čaj, čokoláda
Zinek – maso, játra, mléko, mléčné výrobky, chléb
Mangan – luštěniny, obiloviny
Koenzym Q 10 – maso, drůbež, vejce
Iontový nápoj obohacený o antioxidanty skvěle podpoří imunitu sportovce!