Vitamin C, neboli správně chemicky řečeno kyselina L-askorbová, je vitamin rozpustný ve vodě. S jeho rozpuštěním a vstřebáním v organismu tedy u zdravých jedinců není problém. Důležité je ale vědět, že se jedná o esenciální látku. To znamená, že si jej organismus neumí sám vyrobit a musí být denně přijímán stravou.
Jeho denní doporučený příjem se lehce liší. Obecně se doporučuje 60 – 80 mg pro zdravého jedince na den. Zvýšený příjem mají těhotné ženy 100 mg/den a kojící matky 130 mg/den.
Zvlášť důležitý dostatečný příjem vitaminu C je u sportovců, jedinců žijících ve stresu a dlouhodobě nemocných.
Při denním příjmu do 200 mg využije organismus téměř veškeré toto množství. Při podávání vyšších dávek se však vstřebané množství snižuje a i vstřebaný přebytek se vyloučí v moči. Maximální denní příjem by neměl přesáhnout 1 000 mg, vyšší dávky mohou mít destruktivní účinky na ledviny.
Hlavní funkce vitaminu C:
- Kofaktor enzymatických reakcí (je nutný k syntéze kolagenu, karnitinu, adrenalinu, noradrenalinu)
- Antioxidant (ničí volné radikály v těle, chrání proti vzniku nádorových onemocnění, kardiovaskulárních onemocnění,…)
- Posiluje imunitní systém člověka
- Hraje důležitou roli při vstřebávání železa
- Napomáhá hojení ran
Naopak jeho nedostatek (hypovitaminóza) způsobuje unavenost, sníženou výkonnost, zvýšenou náchylnost k infekčním onemocněním a ztížené hojení ran.
Obsah vitaminu C v některých potravinách:
Potravina |
Obsah v mg na 100g plodu | Potravina | Obsah v mg na 100g plodu |
Šípky |
500 | Kiwi | 93 |
Paprika červená |
191 | Květák |
76 |
Petržel, nať |
178 | Špenát |
60 |
Rybíz černý |
166 | Pomeranč |
51 |
Brokolice |
121 | Citrón |
49 |
Křen |
117 | Brambory, rané |
23 |
Paprika zelená |
104 | Rajčata |
19 |
Vitamin C hraje významnou roli ve výživě. Vysoká fyzická zátěž si žádá jeho dostatečný přísun. Jak je to tedy s jeho obsahem v Isostar výrobcích?