Ingredience:
- 450 g nastrouhané mrkve
- 80 g celozrnné mouky (špaldová, žitná)
- 200 g polohrubé mouky
- 250 g cukru krupice
- 200 ml rostlinného oleje
- 4 vejce
- 1 vanilkový lusk
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- špetka skořice
- špetka soli
- cukr moučka na posypání
Postup:
V míse smícháme vejce s cukrem, olejem a vnitřkem vanilkového lusku. V druhé míse míchám mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici a špetku soli. Sypkou směs vmícháme do tekuté směsi, na závěr přidáme nastouhanou mrkev.
Těsto vylijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a po okrajích vymazané tukem. Pečeme v troubě vyhřaté na 180°C asi 70 minut. Koláč průběžně kontrolujeme špejlí.
Po upečení a vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.