Maltodextrin

Baví vás sportovat? Zajímáte se o sportovní výživu, čtete složení sportovních výrobků ale nerozumíte mu? Pojďme se na jednu významnou složku podívat podrobněji.

Ve složení většiny doplňků stravu doplňujících energii najdete látku zvanou maltodextrin. Z chemického hlediska se jedná o oligosacharid. To znamená, že se skládá z několika glukózových jednotek. V potravinářství se získávají ze škrobů (brambory, pšenice, kukuřice, rýže).

Po příjmu se v organismu působením trávicích enzymů rozštěpí na molekuly glukózy, které jsou základním a nejrychlejším zdrojem energie. Glukóza se ihned vstřebá do krve a slouží jako okamžitý zdroj energie.

Výhodou maltodextrinu je, že se vstřebává o něco málo pomaleji a tím dodá energii pro delší výkon. Jeho glykemický index je GI 90 – 95 (glukóza GI 100) a z hlediska koncentrace organismus  méně zatěžuje. Je zdrojem poměrně většího množství energie a tekutin pro organismus, což je při sportovním výkonu zvlášť důležité.

Své uplatnění nachází před i během sportovní činnosti. Při dlouhodobém výkonu dochází zhruba po 90 minutách k výraznému poklesu zásob glykogenu. Potom je vhodné přijímat maltodextrin i po sportovním výkonu. Obnoví se tak rychleji zásoby svalového a jaterního glykogenu a urychlí se regenerace.

Maltodextrin je velmi oblíbená a hojně používaná látka v energetických nápojích, gelech, tyčinkách či tabletách.

Příjem maltodextrinu nemá žádná negativní kontraindikace. Pozor by si měli dát ale jedinci trpící diabetem, má totiž vysokou energetickou hodnotu.

                                       POUDRE%20LONG%20ENERGY%20790%20G35

Jedna odpověď na “Maltodextrin”

Komentáře jsou uzavřeny.

Facebook
YouTube
Instagram