Baví vás sportovat? Zajímáte se o sportovní výživu, čtete složení sportovních výrobků ale nerozumíte mu? Pojďme se na jednu významnou složku podívat podrobněji.
Ve složení většiny doplňků stravu doplňujících energii najdete látku zvanou maltodextrin. Z chemického hlediska se jedná o oligosacharid. To znamená, že se skládá z několika glukózových jednotek. V potravinářství se získávají ze škrobů (brambory, pšenice, kukuřice, rýže).
Po příjmu se v organismu působením trávicích enzymů rozštěpí na molekuly glukózy, které jsou základním a nejrychlejším zdrojem energie. Glukóza se ihned vstřebá do krve a slouží jako okamžitý zdroj energie.
Výhodou maltodextrinu je, že se vstřebává o něco málo pomaleji a tím dodá energii pro delší výkon. Jeho glykemický index je GI 90 – 95 (glukóza GI 100) a z hlediska koncentrace organismus méně zatěžuje. Je zdrojem poměrně většího množství energie a tekutin pro organismus, což je při sportovním výkonu zvlášť důležité.
Své uplatnění nachází před i během sportovní činnosti. Při dlouhodobém výkonu dochází zhruba po 90 minutách k výraznému poklesu zásob glykogenu. Potom je vhodné přijímat maltodextrin i po sportovním výkonu. Obnoví se tak rychleji zásoby svalového a jaterního glykogenu a urychlí se regenerace.
Maltodextrin je velmi oblíbená a hojně používaná látka v energetických nápojích, gelech, tyčinkách či tabletách.
Příjem maltodextrinu nemá žádná negativní kontraindikace. Pozor by si měli dát ale jedinci trpící diabetem, má totiž vysokou energetickou hodnotu.
Jedna odpověď na “Maltodextrin”
Komentáře jsou uzavřeny.