Kustovnice čínská GOJI

Kustovnice čínská je další potravinou, která se v posledních letech čím dál více objevuje na českém trhu a zvedá svou slávu. Nejlépe se jí daří v subtropickém a teplejším mírném pásmu. Její původ spadá do jihovýchodní Evropy a malé Asie. Zdomácnělá se v současné době vyskytuje v teplejších částech Evropy, Asie, Severní Ameriky a severní Afriky

O jakou to rostlinu se ale přesně jedná?

Kustovnice čínská, latinsky Lycium chinense je rostlina z čeledi lilkovitých a roste převážně v Japonsku, Číně, Korei a okolí. Plody této rostlinky, stejně jako plody Kustovnice cizí, se nazývají goji (godži). Plody jsou malé, v sušeném stavu by se daly přirovnat ke světlejším sušeným brusinkám.

V čínské medicíně se goji využívá už po tisíciletí. Číňané ale upřednostňují Kustovnici cizí (Kustovnice čínská, je podle nich její méně kvalitnější a levnější náhražka).

Složení

Ve 100 g sušené goji se nachází 70g sacharidů, z toho 44 g cukrů, 7,4 g vlákniny, 11 g bílkovin a 3,6 g tuků, celková energetická hodnota je 391 kJ.

Hlavní zastoupení mají polysacharidy a karotenoidy. Dále pak flavonoidy, aminokyseliny, vitaminy, mastné kyseliny, minerály, steroid a mnohé další.

Vitaminy/ minerální látky 100g
C 47 mg
B1 (thiamin) 0,35 mg
B2 (riboflavin) 0,46 mg
Železo 67 mg
Zinek 110 mg
Mangan 6 mg
Měď 8,3 mg
Chrom 0,4 mg

Účinky na zdraví

Vědecké studie prováděné v USA prokázaly pozitivní vliv goji na zdraví. Pacientům byl podáván džus z goji. Došlo ke zlepšení funkcí trávicí soustavy, oběhových funkcí, neurologického a psychického stavu.

 

  • Antioxidační účinky: vychytávají volné radikály, působí ochranně na oční rohovku, chrání jaterní buňky a brání cukrovce.
  • Vliv na imunitní systém: podporují T-lymfocyty, mají pozitivní význam při expresi některých genů.
  • Protirakovinné působení: Zesilují imunitní odpověď na antigen
  • Podporuje činnost mozku a zlepšuje paměť
  • Snižuje bolesti hlavy, zad a kloubů
  • Posiluje ledviny a játra
  • Snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi

 

Facebook
YouTube
Instagram