Kustovnice čínská je další potravinou, která se v posledních letech čím dál více objevuje na českém trhu a zvedá svou slávu. Nejlépe se jí daří v subtropickém a teplejším mírném pásmu. Její původ spadá do jihovýchodní Evropy a malé Asie. Zdomácnělá se v současné době vyskytuje v teplejších částech Evropy, Asie, Severní Ameriky a severní Afriky
O jakou to rostlinu se ale přesně jedná?
Kustovnice čínská, latinsky Lycium chinense je rostlina z čeledi lilkovitých a roste převážně v Japonsku, Číně, Korei a okolí. Plody této rostlinky, stejně jako plody Kustovnice cizí, se nazývají goji (godži). Plody jsou malé, v sušeném stavu by se daly přirovnat ke světlejším sušeným brusinkám.
V čínské medicíně se goji využívá už po tisíciletí. Číňané ale upřednostňují Kustovnici cizí (Kustovnice čínská, je podle nich její méně kvalitnější a levnější náhražka).
Složení
Ve 100 g sušené goji se nachází 70g sacharidů, z toho 44 g cukrů, 7,4 g vlákniny, 11 g bílkovin a 3,6 g tuků, celková energetická hodnota je 391 kJ.
Hlavní zastoupení mají polysacharidy a karotenoidy. Dále pak flavonoidy, aminokyseliny, vitaminy, mastné kyseliny, minerály, steroid a mnohé další.
Vitaminy/ minerální látky | 100g |
C | 47 mg |
B1 (thiamin) | 0,35 mg |
B2 (riboflavin) | 0,46 mg |
Železo | 67 mg |
Zinek | 110 mg |
Mangan | 6 mg |
Měď | 8,3 mg |
Chrom | 0,4 mg |
Účinky na zdraví
Vědecké studie prováděné v USA prokázaly pozitivní vliv goji na zdraví. Pacientům byl podáván džus z goji. Došlo ke zlepšení funkcí trávicí soustavy, oběhových funkcí, neurologického a psychického stavu.
- Antioxidační účinky: vychytávají volné radikály, působí ochranně na oční rohovku, chrání jaterní buňky a brání cukrovce.
- Vliv na imunitní systém: podporují T-lymfocyty, mají pozitivní význam při expresi některých genů.
- Protirakovinné působení: Zesilují imunitní odpověď na antigen
- Podporuje činnost mozku a zlepšuje paměť
- Snižuje bolesti hlavy, zad a kloubů
- Posiluje ledviny a játra
- Snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi